www.musluman.biz

10 Mart 2012 Cumartesi

ALLAH'A DAVET YOLLARI

Huseyin Ebu Emre - Harun Yildirim - ahlak ve imani dersler

ALLAH'A DAVET YOLLARI
بسم الله الرحمن الرحيم
Dinine davet edenleri en güzel bir şekilde öven Allah'a hamdlerin en güzelleri olsun "Şübhesizki ben müslümanlardanım deyip salih amel işleyen ve Allah'a çağırandan daha güzel sözlü olan kimdir" (Fussilet suresi 33.ayet) diyerek davetçileri, yolunda hizmet edenleri övmüş, onları  ve yapmış oldukları amelleri takdir etmiştir. Salat ve selam "Kim bir hidayet olan bir işe davette bulunursa bu hidayete tabi olanların ecirleri kadar ecirde kendisine yazılır" diyen peygamberimize olsun.
Başlarken:
Elbetteki her müslüman yakın olarak bilmektedirki islam dini her çeşit ve sınıf insanın ortak olarak inanması gereken bir dindir. İslam dinine inanan her kul bu dinin davetçisi olmalı, insanları bu dinin esaslarına inanmaya çağırmalıdır. Çünkü kul yapacaklarından ve yaptıklarından elbetteki sorguya çekilecektir. Din davetçisi olup olmadığı hakkında da hesap verecektir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Şübhesizki O senin ve kavmin için bir öğüttür ve daha sonra da ondan sorumlu tutulacaksınız" (Zuhruf suresi 44.ayet). Bir başkasının hidayetine sebeb olan müslümandan daha fazla kim daha mutlu olabilirki? Yüce Allah bu konu hakkında şöyle buyurmuştur: "Deki: Ancak Allahın lutfu ve rahmeti ile, işte bunlarla sevinsinler. Bu, onların (dünya malı olarak) toplamış olduklarından daha hayırlıdır" (Yunus suresi 58.ayet). Bunun nedeni ise kul üzerine düşen görevi eksiz bir şekilde yerine getirmiş, sorumluluklarının farkına varmış, bu bilinçlede hareket etmişdir.
Dünya hayatı insana bir çok şeyi lüzümlu kılmakta, varlık ve devamlılığı için bazı yaptırımlara uymak zorunda kalmaktadır. Bunun sonucu olarakta kendilerine yol gösterici bir nizama ihtiyac duymaktadırlar. İşte yarattığını kendisinden daha iyi bilen kimse olmayan Yüce Allah yaratmış olduğu insana kendisine en fazla fayda verecek nizamı insanlığa sunmuş, bu çerçevede hareket etmelerini istemiştir. İnsanlığa indirmiş olduğu nizamı öğretecek peygamberler göndermiş ve bu peygamberlere uyulmasını emretmiştir. Bu peygamberlerin görevi üzerlerine yüklenen sorumluluklarını insanlara tebliğ etmek, onları Allah'ın nizamına çağırmak olmuştur. İşte bu çağrı işlemi için eski zamanlarda çeşitli faktörler kullanılırken, günümüzde bu faktörler teknolojinin artması ile bir çok çeşitlilik göstermiştir. Kişilerin daveti anlayabilme kapasitelerine göre bu çeşitli vesilelerden birisi davet edilmek istenilen kişi için kullanılabilir. Davet maksadı güden kişinin davet edilecek kimselerin çeşitli hal, kültür, maiyşet, anlayış farklılıklarının farkına varmalı buna görede hareket etmelidir. Davet için uygun olan kesim, zaman, durum, yer ve koşulları iyice bilmelidir. İşte bu kesimlerden  bazıları şunlardır: Aile, akrabalar, işçiler, ziyaretçiler, komşular, arkadaşlar bu kesimleri oluştururlar. Davet için uygun olan yerler ise şunlardır: Mescitler, okullar, hastaneler, hapishaneler, dinlenme yerleri, deniz kenarları, kahveler, oyun sahaları, spor kulupleri, fuar çadırları, hac çadırları, oteller, hava alanları, düğün salonları, berber salonları, toplu taşıma araçları bu bahsettiğimiz yerlerden bazılarıdır.
Davet için çeşitli vesileler artınca bu vesileler üzerinde uzmanlaşmayada gidilmiş her vesile üzerinde bir kimse uzmanlaşmaya başlamıştır. Bu sebebten davete başlarken artık uzmanlaşmış olan kimselerden yardım almak davet esnasında büyük yardımcı olacaktır. Öylede davetçinin edinmiş olduğu tecrubeleri başkalarına aktarması, onlarında bu tecrubelerden istifade etmelerini sağlaması davetçi bir kimse için gerekli bir durumdur. 
Allah sizleri ve bizleri hidayete erenlerden, insanları hidayete götürenlerden eylesin.
Davet vesileleri hakkında bazı örnekler:
Ailede Davet:
·         Ev içerisinde islami bir kütüphane kurulması (çeşitli islami kasetler, dergiler ve kitaplar  aile efradının anlayabileceği bir şekilde sıralanmış olarak düzenlenir).
·         Evin içerisinde duvar gazetesi çıkarmak (çeşitli dini sözler, nasihatler, yarışmalar, ev ile alakalı bazı haberler yayınlanabilir).
·         Ev içerisinde sürekliliği olan dersler yapmak (bir kitap devamlı sürette okunarak açıklanır ve kitap içerisindeki hükümlarin tatbikatı yapılır)
·         Aile içerisinde bazı yarışmalar yapmak (yarışmaya kazananlara bazı küçük hediyeler verilebilir)
·         Aile dergisi hazırlamak (aile fertleri derginin hazırlanmasında yardımcı olurlar, böyle bir dergi çeşitli dergilerden toplamalar yapılarak elde edilebilir)
·         Aile fertlerini hayırlı olan işlere beraber götürmek, bu gibi hallerde önder olmak (namaza, bir vakfa, islami ders yapılan bir yere götürülebilir).
·         Hayırlı işlerin aile efradı önünde yapılışını göstermek (Kur'an okumak, sadaka vermek, namaz kılmak gibi elbetteki kasıt ilerde kendileride aynı şekilde davransınlar diye yapılmalıdır).
Sureti ile olabilir.
Camilerde Davet:
·         Camilerde hazırlanan duvar gazetesine iştirak edilebilir. Camilerde oluşturulan ilim meclislerine katılımda bulunabilir,
·         Camilerde hazırlanan kütüphanelere kitap ve benzeri eğitim unsurlarını toplayıp cemeatin hizmetine verilebilir.
·         Diğer bazı camilerde düzenlenen bazı derslere ait ilanları cami efradına duyurulabilir
·         Caminin ihtiyacları için maddi yardım toplanabilir.
·         Camide sohbet verecek bir alim davet edilebilir.
·         Cami derneğine üye olunabilir.
Okullarda Davet:
·         Okullarda düzenlenen sabah programlarına katılmak
·         Okullarda öğrencilerin yazıları ile katılacakları bir aylık okul dergisi çıkarmak
·         Okullarda düzenlenen duvar gazetesine çeşitli yazırla katılımda bulunmak
·         Okullardaki tiyatro gösterilerine katılmak
·         Davetçi bazı alimlerin okulları ziyaret etmelerini sağlamak
·         Öğrenciler arası ilmi yarışmalar hazırlamak
·         Öğrencilerin sorularını ehli olan kimselere aktarmak
·         Okul içi düzenlenen kitap ve benzeri sergilere katılmak
·         Okullarda düzenlenen yaz kamplarına katılmak
·         Öğrencilerin okul içi ve dışı sorunları ile ilgilenmek
Sureti ile davet faaliyetleri gerçekleştirilebilir.
Genel manada davet vesileleri
·         Bazı doğa manzaralarını çeşitli güzel sözlerle süsleyerek görülebilecek bir yere asmak
·         Çeşitli tebrik kartları üzerine güzel sözler yazmak ve bu şekilde gerekli yerlere göndermek
·         Çeşitli güzel sözlerle donatılmış fotağraflar barındıran albümler hazırlayıp hediye etmek
·         Davet edilmesi istenilen kişiden bazı kitapların imla yönünden kontrolünün yapılmasını istemek
·         Cep telefonu yada internet vasıtası ile çeşitli güzel sözleri mail çekmek
·         İnternet üzerinden chat vasıtası ile insanlara islam dinin özelliklerini anlatmak
·         Dergi ve radyolara demeçler vermek, çeşitli görsel ve duyumsal programlara katılımlarda bulunmak
·         Günlük hayatta kullanılan bazı yolculuk duası, kıble istikametini gösteren stikırlar gibi şeyleri dağıtmak
·         Namaz vakitlerini gösteren, üzerine dini bazı hükümlerin yazılmış olduğu imsakiyeleri dağıtmak
·         Üzerlerinde güzel sözler bulunan not defterleri, ders programlarını gösteren cedveller dağıtmak
·         Müşterilere dağıtmak üzere satıcılara verilecek içinde güzel sözler bulunan küçük kartlar hazırlamak
·         Çeşitli gözleri bulunan küçük çantalar içerisinde çeşitli dillerde hazırlanmış olan yayınları dağıtmak
·         İslami bir dergiye üye olup, bu dergiyi bir kimseye hediye etmek
·         Günlük, okunmuş bazı dergi ve gazeteleri toplayıp davet maksadı ile dağıtmak
·         İçerisinde kötü yayınlar bulunan kasetleri güzel yayınlar bulunan kasetlerle değiştirmek
·         Belli bir münasebet dolayısı ile münasebete uygun kitab, buroşür, kaset ve dergilerin bir araya getirip bunları münasebet esnasında dağıtmak (hac, hastalık, yolculuk gibi)
·         Çeşitli faturalara davetle ilgi bazı küçük notlar düşmek (elektirik faturası gibi)
·         Takvimler, araba güneşlikleri, poşetler, madalyalar, kalemler gibi herkesin kullandığı şeyler üzerine üretici firmalarla anlaşıp güzel bazı sözler yazdırmak
·         Belli bir kısım insanı hedefleyen kitaplar hazırlamak (anneler için, babalar için, komşular için, doktorlar için gibi isimler altında hazırlanabilir)
·         Toplum içerisindeki ilmi farklılıkları gözeterek genel ve ilmi müsabakalar yapmak
·         Çeşitli davet merkezlerini ziyaret etmek, onları davet esnasında karşılaşacakları zor durumlar karşısında cesaretlendirmek, onların sabırlarını artırmaya gayret etmek
·         Davet merkezlerini ve bazı davetçileri övgü ile anmak (bu insanların dikkatini bu zikri geçenlere çekmektedir)
·         Davet edilmesi istenilen kişi için Allah'a dua etmek (kişinin yüzüne Allah seni cennetine koysun, Allah seni ateşe haram kılsın şeklinde dua etmek gibi, bu onun sevgisinin ve takdirinin kazanılmasını sağlar)
·         Davet edilmesi istenen kişi ile uzun bir yolculuğa çıkmak, ona bu yolla islam dininin bazı esaslarını öğretmek
·         Namaz kılmakta tembel davranan kimseyi ezandan önce ziyaret edip onu namaza gitmeye teşvik etmek
·         Ders yada sohbetlere başkalarınıda götürmek
·         Yeni müslüman bir kişiyi islamını açıklaması için camiye götürmek
·         Aylık bir hutbe hazırlayıp bunu diğer cami hocalarına dağıtmak
·         Cami hocaları arasında görev dağılımı yapmak, cami hocası bir gün bir camide öbür gün başka bir camide namaz kıldırıp ders vererek bu şekilde cemeate yeni faideli şeyler sunulmasını sağlamak
·         Camilerde günlük ders programının hazırlanması (her gün bir ders bir kitaptan okutulur)
·         Yollarda davet maksatlı tabeleler, ilan panoları hazırlanması
·         Büyük şehirlerde dev ekranlarda davet maksatlı görüntülerin yayınlanması
·         Büyük çarşılarda içerisinde davetle alakalı kitap, kaset, dergi ve vidyo bulunan kulubelerin yapılması
·         Elektironik malzeme satan dükkanlarda davetle alakalı yayınların gösterilmesi
·         İnsanların rahatlıkla ulaşıp sorularına cevap alabilecekleri bir telofon hattının oluşturulması
·         Şahısların adreslerine davet maksatlı çeşitli mektuplar gönderilmesi (böylece bu mektublarda islam dini hakkında kısa öz bilgiler verilebilir)
·         Arabça eğitim programlarının hazırlanması (arabça eğitim kitapları, kursları yada ferdi olarak arabça eğitimi verilerek yapılabilir)
·         İlmi ve dini kurslar düzenlenmesi (imamlık, toplumsal terbiye ve hatiplik gibi)
·         Açık davet günü programlarının hazırlanması (her dil için o dilin saygın insanlarının katılacağı, çeşitli yarışmaların hazırlanacağı, gün boyu sürecek bir program hazırlanır)
·         Aylık her hangi bir konuda özel bir yazının hazırlanması (böylece o ay içerisinde insanların konuşabilecekleri ortak bir konu meydana getirilmiş olur)
·         Belirli bir bölge içerisindeki sohbetlerin, ilmi derslerin, toplantıların bir kart halinde basılması ve dağıtılması
·         Çeşitli islami dergi, gazete ve internetteki uygun adreslerin birer kart halinde basılıp dağıtılması
·         Yolculuğa gidenler için gidilen yerlerdeki alimlerin, hayır kuruluşlarının, camilerin, kütüphanelerin, okulların, eğitim merkezlerinin adreslerinin bulunduğu bir buroşur hazırlanması
·         Büyük kütüphanelerden istifade edilmesi, bu gibi yerlere dini yayınların konulması, fihristlerinin çıkarılması
·         Kitap, kaset ve çeşitli yayınlar ile fuarlara katınılması
·         Geçmişle alakalı, eski eserleri sunan sergiler hazırlanması (böylece eskiden yaşayan insanların hayatları ile islam arasında bir bağ kurulması)
·         Sürekli kalıcı ziyarete açık islami eserlerin bulunmuş olduğu fuar şeklinde bir çadır veya benzeri bir oluşumun sağlanması
·         İnternet üzerinde islami fikir alışverişinin yapıldığı, yeniliklerin yayınlandığı bır adresin hazırlanması
·         İslami eğlencelerin bulunduğu bir çadır kurulması
·         Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulması
·         Tam teşkilatlı hac ve umre programlarının hazırlanması (islami derslerin hazırlanması, hac ve umre ile alakalı kurslar verilmesi gibi)
·         Dini kurslara katılacak öğrenciler için ulaşımın sağlanması, onların yerleşim yerlerine ulaştırılmasının sağlanması
·         Dini yayınların bu yayınlara ihtiyacı olan okul, cami gibi yerlere düşük fiyatlarla satılması, bunun için bir depo hazırlanması
·         İhtiyac olan dini yayınların ihtiyacı olanlara ulaştırılmasını sağlayacak ulaşım araçlarının sağlanması
·         Düğünlerde, insanların mutlu olduğu günlerde insanları haram eğlencelerden uzaklaştıracak toplumu eğlendirmeye yönelik gurupların oluşturulması
·         Gurbette yaşayanlara ailelerine mektub göndermekte yardımcı olunup, o mektupla beraber bir buroşürde ailesine gönderilmesi
·         Dini yayınları dağıtmak üzere topluma açık yerlerde bekleyen, dini yayınların dağıtım aracı olduğunu gösterecek bir şekilde dizayn edilmiş araçların kullanılması
·         Spor turnuvalarının yapılması (programlar dini kurallara uygun bir şekilde hazırlanır)
·         Dispanser ve benzeri sağlık kuruluşlarının fakir insanları davet maksadı ile ücretsiz tedavi etmelerinin sağlanması
·         Kadınlar için yemek günleri yapılması (bu günlerde kadınlar çeşitli yemekler yaparlar, bu yemeklerin satılımından elde edilen gelirle kitaplar ve benzeri şeyler satın alınıp kadınlar arası dağıtılır)
·         Kadınlar için onları ilgilendiren hususlarda çeşitli programlar hazırlanması (ahçılık, çocuk terbiyesi, aile hayatı, çocuk ve ana sağlığı, ilk yardım, aile öncesi eğitim, dikiş, nakış gibi konularda bazı yayınların içerisinde  konu ile ilgili dini hükümlerinde yazılması şeklinde olabilir)
·         Evlerde çalışan hizmetçiler için mektebil amel ile ortaklaşa bir çalışma yürütülmesi
Sureti ile insanlık Allahın dinine davet edilebilir..
Davet için zaman belirleyici bir rol oynamaktadır. Zaman değiştikçe davet uslublarıda değişebilir.